april 14, 2022

Kies het juiste blogplatform

Dit blogartikel is het tweede in de startersgids voor bloggers: de twaalf werken van Hercules. Het eerste blogartikel of het eerste werk van Hercules: hoe kies je het juiste onderwerp, vind je hier. 

Je weet nu welk onderwerp te kiezen, maar nu komt de tweede belangrijke beslissing: welk blogplatform zal je gebruiken? Gratis of niet?

Maar eerst een korte uitleg over het tweede werk van Hercules.

Het tweede werk van Hercules:
de hydra van Lerna

Hercules moet de Hydra van Lerna, een negenkoppige, giftige waterslang doden. Als Hercules met een knots één van de koppen vermorzelt, dan groeien er terug twee nieuwe koppen aan. Uiteindelijk verslaat Hercules de Hydra toch door telkens hij een kop af kan slaan, de hals dicht te schroeien met een brandende toorts. Daardoor kon er geen nieuwe kop meer aangroeien. Helaas is Hercules er nog niet, want een kreeft komt de waterslang, de Hydra helpen. Bovendien blijkt de laatste kop, die in het midden, onsterfelijk. Maar dan slaagt Hercules er toch in om de kop af te hakken waarna hij de kop begraaft onder een grote kei. Voordien had hij wel zijn pijlen in de gifklieren gedoopt zodat zijn pijlen nog dodelijker worden dan ze al waren.

Welk blogplatform: een gratis of een betalend kiezen? Het is als de slang van Hydra, want de keuze tussen blogplatforms is groot. Maar geen enkel blogplatform is voor iedereen, want iedereen heeft andere noden omdat je nu eenmaal andere dingen doet. Welk blogplatform voor jou past, hangt af van jouw situatie. Er is echter maar één blogplatform dat volgens mij de onsterfelijke middelste kop van de slang is.

Wat is een blogplatform?

Een blog platform geeft je de volgende mogelijkheden:

  • De mogelijkheid om een blog te starten
  • Een eigen domeinnaam te installeren
  • Verschillende looks of designs
  • De mogelijkheid om een blog te schrijven en te publiceren
  • De kans om reacties op je blogposts te ontvangen

Wat is het kenmerk van de gratis blogplatforms?

Bij een blogplatform blog je via het subdomein van een derde partij. Gratis blogplatforms hebben een aantal voordelen:

Geen last rond onderhoud van je platform. Je hoeft geen plugins te updaten zoals bij WordPress, geen software up te daten of aan te kopen, geen dataproblemen of hackers die jouw server overnemen. Daar wordt allemaal voor jou voor gezorgd.

Een blogplatform is gemakkelijk te gebruiken. Voor beginners is een blogplatform zeer gemakkelijk: je kan zo starten.

- De mogelijkheid om zelf dingen te wijzigen is beperkt. Als je graag hebt dat de dingen naar jouw smaak worden aangepast, dan ben je aan het verkeerde adres bij een blogplatform. Je hebt geen controle of mogelijkheid om veel te wijzigen. Het is maar hoe je het bekijkt: dit kan een zegen zijn of een vloek.

Wat zijn de voor- en nadelen van een gratis blogplatform?

Een gratis blog is de beste keuze als je:

  • gewoon blogt als hobby
  • maar blogt voor een beperkte groep mensen en het is niet je bedoeling een groot publiek te bereiken
  • niet wilt dat het je geld kost
  • niet weet of bloggen wel iets voor jou is en het eerst wilt uitproberen
  • weet dat je maar tijdelijk zult bloggen, bijvoorbeeld in kader van een project van een vereniging of een eigen project
  • er niet te veel tijd wilt in steken
  • er geen geld wilt mee verdienen
  • er geen professionele of commerciële plannen mee hebt of hoopt er opdrachten door te krijgen
  • je totaal niet technisch bent aangelegd en je er ook niet wilt in verdiepen

Als je dit zo leest, denk je wellicht wat het nut nog is van een eigen website? Gratis bloggen lijkt inderdaad een goede keuze en in veel gevallen is dat ook zo, maar je moet ook rekening houden met de nadelen:

  • je bent onderworpen aan de voorwaarden van het platform waarop je blogt
  • je hebt minder vrijheid inzake lay-out en uitzicht van je blog (niet overal zo, bij als je gratis website maakt heb je meer mogelijkheden)
  • je bent moeilijker vindbaar
  • het toont wat meer amateuristisch, hoe goed je ook bent.

Welke gratis blogplatformen bestaan er?

Je hebt WordPress.com, wat je niet mag verwarren met WordPress.org. WordPress.org is een open source CMS dat je gratis kunt downloaden en kunt gebruiken op je eigen hostingpakket. WordPress.com is echter een gratis service waar je gratis een website kunt maken op een subdomein van WordPress.com (bijvoorbeeld jouwnaam.wordpress.com). Wil je meer weten over het verschil tussen beide, dan kan je via deze link een blogbericht hierover lezen van WPLounge.

Andere blogplatformen zijn blogger.com en blogspot.com, maar je hebt er nog, zoals Weebly.com en Tumblr.com (gratis bloggen, eventueel te koppelen aan eigen domein) en tot slot Squarespace (een blogplatform). Je kan ook gewoon via  Linkedin of Medium (voor journalisten, schrijvers, copywriters,…) berichten posten.

Of je maakt een gratis website, waarbij je dan wel erbij moet nemen dat een deel van de naam van de website in je url verwerkt zit. Voorbeelden zijn jouwweb.nlwix.com. De voor- en nadelen van al deze gratis platformen kan je nalezen in deze blogpost bij superblogger.nl.

Blogplatform kiezen: WordPress

Welke keuze van blogplatform maak ik dan best?

Waarom wil je bloggen? Alleen voor jezelf of om je familie op de hoogte te houden? Ben je een kluns wat internet en programmeren betreft.  Dan is een gratis blogplatform prima. Je kan bij sommige gratis blogplatforms, bij Blogger bijv., ook geld verdienen door advertenties van Google Adsense  te plaatsen of door affiliatelinks te gebruiken. Je kan soms ook een eigen webshop beginnen via een gratis blogplatform.

Welke keuze je maakt, hangt volledig af van jouw situatie. 

Maar er is maar één platform om te bloggen: WordPress.

WordPress is echter de enige keuze die je kan maken als je professioneel wilt bloggen of als je iets wilt bereiken met je blog. Wordpress.org voor alle duidelijkheid. Dat is de middelste, onsterfelijke kop van Hydra: WordPress. 

Maar liefst 40,4% van alle websites op het internet werken met WordPress, wat een marktaandeel van 64,4% inhoudt (Bron: W3techs.com) en het aantal groeit  nog, zeker sinds corona.  Elke maand worden er maar liefst 70 miljoen blogberichten gepubliceerd op WordPress. 409 miljoen mensen lezen elke maand meer dan 20 biljoen pagina’s (bron: WordPress). Ook bekende merken gebruiken WordPress. Dus waarom zou jij geen WordPress gebruiken?

Je kan met WordPress een onbeperkt aantal plugins installeren, je website aanpassen zoals je zelf wilt, designs maken, kortom WordPress biedt veel flexibiliteit. Iets wat de gratis blogplatforms niet hebben. En WordPress rankt goed in Google. Het is niet volledig vrij want je hebt een hostingpakket nodig dat je ergens moet kopen, je moet een eigen domeinnaam kopen en hebt soms nog onkosten voor een plugin of zo. Toen ik begon met bloggen heb ik gewerkt met een simpel buildsysteem waarbij je enkel maar blokjes moest verplaatsen bij One.com, maar nu is mijn hostingpakket bij Vimexx (meerdere websites voor een goedkopere prijs en zeer goede klantenservice als je problemen hebt).

Zie je het niet zitten om met WordPress aan de slag te gaan? 

Via WP Handleiding vind je allerlei nederlandstalige uitleg en kan je Nederlandse een goedkope handleiding voor WordPress downloaden. Ook WP Beginner (Engelstalig) is bij mij een grote hulp geweest via het Youtube-kanaal van WP Beginner of de antwoorden op vragen op de website van WP Beginner. Of je zoekt verder op internet of You tube. Overal vind je informatie over WordPress en hoe ermee te werken.

Als je serieus bent over bloggen, als je een publiek wilt bereiken, als je professioneel wilt bloggen, dan heb je een goede basis nodig en dat is WordPress.

Bang om je eigen website te beginnen? Ga de uitdaging aan en probeer eens, je kan altijd terug overzetten naar een gratis blog.

"I 'd rather regret the things I've done than the things I haven't done."  — Lucille Ball

Over de auteur Blogschrijver

Vicky is SEO copywriter (www.blogschrijver.be) en CEO van het agentschap CreativeUniverse (www.creativeuniverse.be).

Ga naar Blogschrijver of CreativeUniverse om te bezoeken.

>