Waar haal je de inspiratie voor je blog?

Inspiratie, een merkwaardig iets. Soms moet je echt zoeken om te weten waarover je kunt bloggen en andere keren heb je onderwerpen te veel. Maar hoe raak je aan inspiratie? Brainstorm. Zet alles op papier wat zou kunnen dienen om een blogpost van te maken. Maar eens je blogt, zul je merken dat je je leven begint in te richten om zoveel mogelijk ideeën bij te houden.

Misschien moeten we eens te rade gaan bij een elfenorakel en 11 manieren om bloginspiratie te vinden opsommen. Elfen helpen mensen vaak. Het Germaanse woord ɑlβi-z, waarvan elf afkomstig is, zou ook bekwaam, inventief, slim willen betekenen. Verwant aan het Latijnse woord voor creatief werk. Dus laten we eens de blogelfen bekijken die ons helpen om inspiratie te vinden.

11 manieren om bloginspiratie op te doen

De blogelfen hebben me volgende 11 tips ingefluisterd toen ze eens op bezoek waren: 

1. Lezen

Het spijt me maar wie veel schrijft, die moet ook veel lezen. Een opdracht vanaf nu, een leuke opdracht dat wel. Een boek kan ook helpen om op ideeën te komen, zoals 999 vragen aan jezelf of elke dag een vraag. Zelfhulpboeken zijn ook een optie om inspiratie te vinden over het onderwerp waarover je blogt. Er zijn meer zelfhulpboeken dan je denkt, kijk maar eens via deze link naar alle zelfhulpboeken die je kan vinden. Inspiratie genoeg.

LEESTIP: Op welke website kan ik inspiratie vinden?

2. Kijk naar andere blogs

Hierdoor kan je ook ideeën krijgen hoe jij je blog kunt inrichten en waarover je zou kunnen schrijven. Surf eventjes rond op het internet en de inspiratie zal wel komen. Bovendien leer je vaak ook nog bij. Ook platformen zoals Quora

3. Bekijk foto's

Beelden kunnen inspirerend zijn. Dus kijk naar foto's die je vroeger genomen hebt op je gsm, tablet of computer. Of haal je album met oude foto's boven. Vaak leiden zij tot inspiratie, zeker als je een persoonlijke blog hebt. 

4. Kijk naar televisie, films, documentaires of Youtube

Inspiratie haal je overal, ook uit televisieprogramma's of films. Of een documentaire of actualiteitsprogramma. Het hangt er natuurlijk vanaf waarover je blogt. Iemand met een receptenblog zal sneller inspiratie vinden dan iemand die over Lego blogt. 

5. Hou krantenartikels en tijdschriftenartikels bij

Een ouderwetse tip, ik weet het, maar ik ben nog iemand die dingen uit kranten knipt om in een doos te gooien en er later eens in te snuisteren. Levert altijd inspiratie op. Modernere mensen kunnen het artikel ook inscannen of fotograferen en bijhouden, bijvoorbeeld in Evernote.

6. Ga iets totaal anders doen

Bijv. sporten, strijken, afwassen, meditatie, een wandeling in de natuur. Het is mijn ervaring dat de inspiratie komt op momenten dat je echt niet met je blog of boek bezig bent. Noteer dan zeker ook alles, want je vergeet het ook zo, hoe gek het ook klinkt.

7. Radio of muziek luisteren

Muziek geeft mij inspiratie. Maak een blogpost rond je favoriete platen of muziek. Over de tekst van een liedje. Of integreer verwijzingen naar muziek op je website

8. Volg sociale media

Een tweetfacebookpost, hashtag op instagram of pinterest doet soms een vonkje ontsteken waaruit één of meerder blogposts komen. Vooral Pinterest is goed om inspiatie op te doen.

9. Ga naar het archief van je website

Wat heb je vroeger geschreven? Je kan een blogpost van vroeger herwerken of er verder op bouwen.

10. Kijk wat er vroeger al gewerkt heeft op je website

Welke berichten hebben veel aandacht gekregen? Hier kan Google Analytics ook helpen (kijk onder gedrag > site content > bestemmingspagina's), waar je kan zien welke onderwerpen het meeste lezers hadden. Je kan misschien een gelijkaardige blogpost maken. Via het 'performance report' krijg je meer inzichten in je website, meer uitleg hierover lees je op deze pagina van Google.  

11. Voer een zoekwoordenonderzoek uit

Je kan ook gebruik maken van SEO of zoekmachine optimalisatie om je creativiteit en inspiratie een boost te geven. Je kan kijken welke zoekwoorden in jouw niche populair zijn of welke zoekwoorden belangrijk zijn bij je concurrenten. 

Auteur Tim Harford vertelt in zijn Tedtalk dat het combineren van verschillende dingen of domeinen, creativiteit kan bespoedigen.  Hij noemt het slow-motion multitasking. Verschillende projecten managen kan de creativiteit helpen.

Je moet niets uitsluiten, je kunt allerlei dingen doen. Zijn bevindingen komen uit wetenschappelijk onderzoek en het gedrag van bekende mensen. Je hoeft dus niet bang zijn om op een trage manier verschillende dingen te doen. Het zal je creativiteit en inspiratie vooruit helpen. Charles Darwin was maar in twee dingen geïnteresseerd, maar na zijn ontdekkingsreis met The Beagle verdiepte hij zich in allerlei verschillende domeinen (wiskunde, economie, taxonomie, ...) gedurende verschillende jaren, totdat hij met zijn boek Origin of Species uitgaf. Dus als je geen inspiratie vindt, moet je misschien gewoon vertragen. Want tijd is de vijand van inspiratie. 

Je ziet het, er zijn manieren genoeg om inspiratie te krijgen. Eens je bezig bent, zal je merken dat je je aanpast, meer op dingen let, artikels begint te verzamelen, blogs anders leest. Soms heb je zelfs de indruk dat de onderwerpen naar je toe komen. Begin te bloggen en je zult zien dat de muze je bijna nooit in de steek laat. Wees jezelf en creatief. Denk eens anders dan die andere blogger of schrijver. Doe iets anders. Geef een twist aan de actualiteit of je leven. Gebruik humor. Je kan zoveel dingen doen om iets origineels in elkaar te steken. Je kan het.

Zoek je nog oefeningen om je creativiteit te verbeteren, dan kan je het boek Creativiteit geen kunst kopen. Daarin staan er verschillende oefeningen in creativiteit van Lia Nijman. Zit je echt vast? Ga er eens  tussen uit naar de natuur of een leuke bistro, kortom een omgeving die je inspireert. Doe een terrasje met een koffie, luister naar wat je hoort en kijk rondom je, dat levert altijd iets op.

Om dit kracht bij te zetten, zal ik maar eens een afbeelding bij dit blogbericht plaatsen van de dans van de elfen. Misschien dat zij je inspiratie brengen als je het vraagt en samen met jou willen dansen?

Inspiratie voor blogs

The Fairy Dance (dans van de elfen), Robert Alexander Hillingford (1825-1904)

Oefening

Als je eens een tussendoortje wil om je creativiteit en inspiratie op gang te trekken, kan je altijd een elfje schrijven. Dat is een gedicht dat bestaat uit 11 woorden. De eerste zin is een kernwoord. Dat kan een emotie, kleur, eigenschap of een ding zijn. De tweede zin bestaat uit 2 woorden die iets zeggen over het eerste woord. De derde zin bestaat uit 3 woorden: wat is het, wat doet het of waar? De vierde zin bestaat uit 4 woorden waarin je beschrijft wat je ervan vindt en de laatste zin is één woord om een krachtig einde te vormen.  Je kan dit proberen doen over het onderwerp waarover je wilt bloggen. Wie weet komen de andere ideeën dan vanzelf. 

Andere blogartikels over starten met bloggen:

Bezoek het eiland Blogtopia waar je alles vindt voor bloggersHet derde werk: kies je blognaamDit blogartikel is het derde in de startersgids

Read More

Bezoek het eiland Blogtopia waar je alles vindt voor bloggersKies het juiste blogplatformDit blogartikel is het tweede in de startersgids voor bloggers:

Read More

Bezoek het eiland Blogtopia waar je alles vindt voor bloggersKies het juiste onderwerp om over te bloggenDit is het eerste werk als

Read More


Foto Firmbee.com via Unsplash

Read More


Hoe maak je een gebruiksvriendelijke sitemap voor je blog? Als je wilt groeien en meer bezoekers wilt aantrekken, is het ook belangrijk

Read More


Hoe kan Answer the public helpen om inspiratie te vinden voor je website?Iedereen zou graag in de geest van iemand anders willen

Read More
Over de auteur Blogschrijver

Vicky is SEO copywriter (www.blogschrijver.be) en CEO van het agentschap CreativeUniverse (www.creativeuniverse.be).

Ga naar Blogschrijver of CreativeUniverse om te bezoeken.

>