april 11, 2022

Waar vind je gratis foto's voor je blog?

Je weet dat je om een aantrekkelijke website te hebben je foto's nodig hebt. Mensen zijn visueel ingesteld. Zonder prentjes, minder succes. Dus denk je: gewoon een paar foto's van internet plukken en een paar foto's zelf maken met mijn smartphone. Maar dat is een slecht idee.

1. Kopieer geen foto's van internet

Op de meeste foto's rust er namelijk een copyright of auteursrecht. Als je zo'n foto gebruikt op je website, dan kun je vervolgd worden om de auteursrechten te vergoeden. Als je weigert de vergoeding te betalen, kan dit leiden tot een rechtszaak of tot het afsluiten van je website voor een inbreuk op auteursrecht.

2. Gebruik geen foto's van je smartphone.

Deze zijn gewoon niet professioneel genoeg voor ondernemingen. Alhoewel de kwaliteit van foto's genomen met een smartphone enorm toegenomen is de laatste jaren, zijn foto's die professioneel zijn toch vaak beter. Als je foto's amateuristisch lijken, dan kan je jouw business-imago schade toebrengen. Maar het hangt van jouw situatie af: heb je een hele goede smartphone wat de kwaliteit van foto's betreft of zelf een foto's neemt met een fototoestel, dan kan je wel jouw eigen foto's op je blog gebruiken. Voor een verkoopwebsite, is het echter aangeraden om voor de foto's van je producten een professional in te schakelen. 

foto's voor je website

3. Hoe kan je legitieme foto's verkrijgen voor jouw website en blogberichten? 

Je hebt hiervoor verschillende opties:

1. Vraag het gewoon aan de eigenaar van de foto's

Soms moet je gewoon de toelating vragen door een e-mail te sturen naar de eigenaar van de foto's. Sommigen zullen graag een toestemming geven in ruil voor bronvermelding. Anderen zullen een vergoeding vragen. Het is dan aan jou om te beslissen wat je doet. 

2. Huur een fotograaf in

Een professionele fotograaf zal je producten, goederen, diensten professioneel in beeld brengen. Foto's kunnen genomen worden met jouw merk in het achterhoofd. Dit is wel de meest dure optie. Maar de kost kan je terugverdienen omdat de foto's zullen werken als uithangbord voor je merk. Je kunt dergelijke foto's ook gebruiken voor je homepage. Overweeg dit zeker voor de foto's van je producten die je aanbiedt op je website. Niets storender dan een product met een storende achtergrond. 

Foto's voor je website

3. Download foto's van een fotostockwebsite

Dit zijn websites waar je, al dan niet mits betaling, auteursvrije foto's kan downloaden. 

Hieronder vind je een lijstje waar je gratis foto's kunt vinden, vrij van auteursrechten. Vaak wordt echter wel gevraagd om de website en fotograaf te vermelden op je website. Misschien ken jij er nog? Dit is dus mijn lijstje:

 • www.unsplash.com: mijn favoriet zoals je al kon zien op deze website.

 • www.everypixel.com: zowel betalende als gratis foto's, maar je kan aanduiden dat je enkel de gratis foto's wilt zien. Je kan je inschrijven op een mailing waarbij je wekelijks foto's in je mailbox krijgt.

 • www.skitterphoto.com: browsen vrije foto's, niet zo groot assortiment.

 • www.picjumbo.com: meer dan 3000 auteursvrije foto's, je kan ook in pakket downloaden.

 • www.shotstash.com: beperkter assortiment, je kan bij elke foto zien onder welk keywoord hij gerangschikt staat.

 • www.stocksnap.io: je kan via stocksnop gedurende 30 dagen gratis 10 foto's downloaden van shutterstock.

 • www.pexels.com: je krijgt er ook betalende foto's te zien tijdens je zoektocht, redelijk uitgebreid.

 • http://pixabay.com: uitgebreid aanbod, je krijgt ook 20% korting voor betalende foto's die je ziet.

 • www.foodiesfeed.com: het woord zegt het zelf: gratis foto's over eten.

 • www.gratisography.com: beperkt aanbod, foto's staan per categorie, je kan 1 maand Shutterstock enkele foto's downloaden via deze site.

 • www.freestocks.org: beperkt aanbod, originele foto's.

 • www.kaboompics.com: heeft ook betalende versie, foto's hier zijn vaak redelijk origineel heb ik de indruk, net als bij Unsplash.

 • www.lifeofpix.com: originele foto's die je niet bij andere tegenkomt, gerangschikt per categorie.

 • www.focastock.com: uitgebreide categorieën om te zoeken.

 • www.littlevisuals.co: zeer mooie foto's, groot aanbod, hoge resolutie, zoeken niet zo gemakkelijk.

 • www.burst.shopify.com: je kan zoeken via business-ideas waarbij je foto's vindt voor de meest voorkomende webshops die je per pack kan downloaden.

 • www.picography.co: uitgebreid aanbod, behoort tot mooiere categerie foto's.

 • www.jaymantri.com: site van Ajay Mantri, prachtige designfoto's voor een blog.
 • www.wunderstock.com: zeer mooie gratis foto's.

Bij een aantal van deze websites kan je ook auteursvrije video's vinden. Daarnaast heb je ook nog de grafische tool Canva waar je een groot aanbod auteursrechtvrije foto's vindt. Nu heb je geen enkel excuus meer om je blog of website niet mooier te maken en te voorzien van mooie foto's.

Andere blogartikels over starten met bloggen:

Hoe kan ik voor mijn niche een goede blognaam vinden? Ondertussen weet je wellicht wel dat je best op zoek gaat naar

IK WIL MEER LEZEN

Waar vind je gratis foto's voor je blog?Je weet dat je om een aantrekkelijke website te hebben je foto's nodig hebt. Mensen

IK WIL MEER LEZEN

Een blog maken in één dagOnmogelijk denk je? Dit is enkel voor de durvers, maar niet onmogelijk.  Het is wel mogelijk, want

IK WIL MEER LEZEN

Waarom zou je beginnen bloggen in 2022?Starten met bloggen gaat niet gewoon over het beginnen met het schrijven van blogs. Beginnen met

IK WIL MEER LEZEN
Over de auteur Blogschrijver

Vicky is SEO copywriter (www.blogschrijver.be) en CEO van het agentschap CreativeUniverse (www.creativeuniverse.be).

Ga naar Blogschrijver of CreativeUniverse om te bezoeken.

>