Hoe je ranking in Google verbeteren?

Je hebt hier verschillende adviezen over, maar ik ga het hier hebben over de XML-sitemap. Die is belangrijk voor SEO of  Search Engine Optimalisation (zoekmachine optimalisatie) om je ranking te verhogen in Google. Beter gevonden worden in de zoeklijsten van Google, daar komt het op neer. Het is een wetenschap op zich, is mijn ervaring. Omdat ik geen tijd had om hier alle dagen mee bezig te zijn, zoals ik denk dat dit bij jullie ook het geval is, doe ik beroep op een plugin in WordPress om de XML-sitemap te installeren. Een plug-in ('to plug in' zoals een stopcontact waar je een apparaat in steekt) is een stukje software dat ervoor zorgt dat je website beter functioneert en die je helpt om gemakkelijker de website te beheren.

Als je meer wilt weten over plug-ins, kan je verstaanbare uitleg (zeker voor niet-technici zoals ikzelf) vinden bij WP Handleiding, waar je ook een zeer gebruiksvriendelijke handleiding voor WordPress kan vinden die mij al veel heeft geholpen. Of je kan tutorials bekijken in het Engels via WP Beginner, dit heeft mij ook verder gebracht. Op de website van WP Beginner vind je ook antwoorden op allerlei vragen in verband met WordPress.

Hoe verbetert een xml-sitemap je ranking?

Een sitemap is een hiërarchische lijst van alle links op alle pagina's van je blog of website. Een soort kaart, kan je zeggen. Deze sitemap is georganiseerd in een XML-document. Dit document helpt zoekmachines om door je blog of website te zoeken. Het is dus belangrijk om over zo'n sitemap te beschikken. Zonder zo'n XML-sitemap (let op: dit is het niet hetzelfde als een html-sitemap waarvoor je in dit artikel meer leest).

Maar hoe doe je dat in godsnaam? Hier zijn er verschillende plug-ins kunnen helpen. Een paar klikken en alles is in orde.

Welke plug-ins kunnen mij helpen de ranking te verbeteren via de sitemap?

De meeste van de hieronder vermelde zijn gratis of hebben een gratis versie. Slechts enkele zijn betalend. Eens geïnstalleerd maken ze automatisch een sitemap van je blog, foto's en video's door nieuwe pagina's te indexeren. Je moet alleen je website registreren bij Google webmasters , ook wel gekend als Google Search Console. Je hebt hiervoor wel een google-account nodig, maar die is gemakkelijk aangemaakt en is volledig gratis. Een SEO plug-in helpt je verder bij de registratie van je website.

Heb je zo'n SEO plug-in wel nodig? Je kan het ook redden zonder, maar met zo'n SEO plug-in gaat het gemakkelijker om hoger te ranken in zoekmachines en om je website te registreren bij Google. Het hangt ervan af wat het doel is van je blog. Als je wilt dat websitebezoekers je website snel vinden, dan is één van deze plugins een must.

1. Yoast SEO

Een plug-in die ik zelf gebruik. Yoast SEO is gebouwd om de SEO van je blog of website te verbeteren zodat je meer bereik krijgt. Yoast SEO is een gratis plug-in die je binnen je WordPress-installatie simpel kunt installeren.

Klik in je admin-venster in WordPress in de linkerzijbalk op Plugins, en klik bovenaan op Nieuwe plugin. Typ Yoast SEO in het zoekveld en klik bij de juiste plug-in op Installeren.

Er zijn veel andere plug-ins met Yoast in de naam, dus zorg dat je de officiële Yoast SEO-plug-in installeert. Na installatie klik je op Activeren om de plug-in actief te maken. Als je dat hebt gedaan, vind je hem terug in je lijst met plug-ins, en zie je in de linkerbalk van je WordPress-installatie een kopje SEO staan.

yoast seo

De plug-in is nu actief, en je bent klaar om te beginnen.

Je hoeft alleen, zelfs in de gratis versie, XML sitemap op ja te plaatsen (zie afbeelding hieronder). Je gaat naar Algemeen > Functies en kijkt of XML-sitemaps aan staat.

Yoast SEO XML-sitemap

Yoast SEO heeft ook een zeer interessante nieuwsbrief en op de website van Yoast SEO website vind je veel informatie over SEO. Wil je meer toeters en bellen voor je SEO, dan kan je een betalende versie overwegen.

2. All in one SEO

All in One SEO Pack is een van de populaire en krachtige SEO plugins voor WordPress. Deze WordPress plugin is gratis beschikbaar, maar er is ook een premium versie van de plugin beschikbaar. De plugin bezit een heleboel functies en functionaliteiten, waaronder een  XML sitemap.

Eenmaal geïnstalleerd, zal de plugin een XML-sitemap voor uw website maken en deze indienen bij Google en Bing om uw SEO score te verbeteren. De plugin kan ook afbeelding XML-sitemaps indienen bij zoekmachines die kunnen helpen bij het verbeteren van uw afbeelding SEO score, dit is voor bijv. fotowebsites handig.

3. Jetpack

Dit is één van de meest gedownloade plug-ins bij WordPress. Maar ik ga eerlijk zijn: ik gebruik hem niet. Omdat hij vaak problemen geeft met het WordPress thema dat ik gebruik: Thrive Themes. Bovendien vind ik als niet-techneut Yoast SEO gemakkelijker. Als je deze plugin toch zou gebruiken, dan vind je je sitemap als volgt: je gaat naar Jetpack > instellingen/settings > verkeer/traffic >sitemaps. Jetpack is een zeer uitgebreide plug-in met allerlei features die je aan en af kunt zetten. 

4. Rank Math

Rank Math is een relatief nieuwe speler die in een korte tijd zeer veel gedownload is. Binnen een jaar na de lancering zijn er al meer dan 300.000 actieve installaties. Om de sitemap in Rank Math te genereren, ga naar Rank Math -> Sitemap Instellingen. Het is een volledige gratis plug-in.

Er bestaan nog plugins om je sitemap te maken, maar dit zijn de meest bekende.

Deze video van WP Beginner geeft uitleg over de XML Sitemap:

Andere blogartikelen over SEO:



Foto Firmbee.com via Unsplash

Ik wil meer lezen


Hoe maak je een gebruiksvriendelijke sitemap voor je blog? Als je wilt groeien en meer bezoekers wilt aantrekken, is het ook belangrijk

Ik wil meer lezen


Hoe kan Answer the public helpen om inspiratie te vinden voor je website?Iedereen zou graag in de geest van iemand anders willen

Ik wil meer lezen


Welke websites kunnen inspiratie geven voor je blog?Er zijn verschillende websites en blogs waar je veel inspiratie kan vinden.1.Ted talksIk heb al

Ik wil meer lezen


Waar haal je de inspiratie voor je blog?Inspiratie, een merkwaardig iets. Soms moet je echt zoeken om te weten waarover je kunt

Ik wil meer lezen
Over de auteur Blogschrijver

Vicky is SEO copywriter (www.blogschrijver.be) en CEO van het agentschap CreativeUniverse (www.creativeuniverse.be).

Ga naar Blogschrijver of CreativeUniverse om te bezoeken.

>