april 11, 2022

Een blog maken in één dag

Onmogelijk denk je? Dit is enkel voor de durvers, maar niet onmogelijk.  Het is wel mogelijk, want deze blog is in 24 u opgezet. Een domeinnaam vragen kost maar enkele minuten. De structuur had ik al vooraf opgeschreven.  Een interessant WordPress-thema kopen (dit is natuurlijk geen verplichting, er bestaan voldoende gratis WordPress-thema’s). Wil je een goede blog of website is het kopen van een WordPress-thema wel een must. Ik raad je hierbij Thrive Themes aan omdat je hiermee zeer gemakkelijk websites kan bouwen. Maar de eerlijkheid gebiedt me wel om te schrijven dat ik al ervaring had met het snel bouwen van een website. Niettemin ben ik ervan overtuigd dat jij ook een blog kan maken in één dag. 

Het helpt wel als je al content of blogberichten voorbereid hebt, zodat je jouw website snel kan vullen met blogberichten. Zo krijg je ook meer zicht op de structuur van je website. Met kleine stapjes elke dag kan je snel je blog verder vullen en opbouwen. 

Het stappenplan om een blog of website te bouwen

Het volgende stappen plan brengt je echter sneller in ons land van de bloggers Blogtopia. Je hebt enkel 24 uur nodig, een computer, toetsenbord, muis en inspiratie.

1. Registreer je domeinnaam bij een provider naar keuze

De domeinnaam die je bedacht hebt, bijv. debesteblogger.be, moet je controleren of die bezet is of niet. Je kan een domeinnaam goedkoop aankopen bij Vimexx.be

Enkele korte tips waar op te letten bij het kiezen van je domeinnaam:

1. Gebruik een zoekwoord waarop je wilt gevonden worden in je titel.

Je hebt wellicht al gehoord van SEO of zoekmachine optimalisatie? Dit zijn de woorden waarop je wilt gevonden worden in Google. Of met andere woorden de zoekwoorden die mensen intikken om een lijstje met website te krijgen in Google die over deze zoekwoorden gaan. Bijvoorbeeld: debestekapper.be als je een kapsalon hebt.

2. Gebruik geen speciale tekens of cijfers

Cijfers of speciale tekens gebruiken is geen goed idee. Of het moet zijn dat cijfers deel uitmaken van je merknaam natuurlijk, dan kan het wel. Url's met speciale tekens, zoals bijv. een koppelteken worden door Google sneller als spam of gevaarlijke websites beschouwd. 

3. Spreek de gekozen domeinnaam eens hardop uit

Als je een domeinnaam gevonden hebt, zeg hem dan eens hardop hoe hij klinkt. Namen van websites die raar klinken hebben vaak ook minder succes op het internet. Test je domeinnaam eventueel uit bij een testpubliek of bij vrienden en kennisen (als deze tenminste eerlijk hun mening willen geven).

4. Kies geen te lange domeinnaam

Hoe korter hoe beter. Een website met als naam www.dewebsitediejeechtmoetlezen.be is niet echt zo'n schitterend idee. Lange namen zorgen voor meer verwarring bij je websitebezoekers en zorgt er ook voor dat ze gemakkelijker fouten typen als ze naar je website willen surfen. 

5. Let op de extensie die je kiest

Een extensie is wat er volgt na de punt in een domeinnaam, dus .com, .be, .nl, .org. De landextensie, zoals .be is aan te raden om je lokaal te profileren. Als je Belgische websitebezoekers wilt aantrekken is .nl een minder goede keuze bijvoorbeeld, want Google zal dit eerder beoordelen als een website voor het Nederlandse publiek, waardoor een concurrent met de .be wellicht sneller zal gevonden worden. Minder voorkomende extensies zoals .online, .business, zijn niet altijd aan te raden: vaak zijn ze duurder in aankoop en Google belooft wel om ze evenwaardig te rangschikken, maar of dat zo is, is afwachten. Een extensie als .shop, .cool of .immo zijn langs de andere kant wel trendy en doet je opvallen in de massa. 

2. Kies een goede hostingpartner

Ik ga eerlijk zijn: ik heb al twee hostingpartners gehad. Ik noem ze partners want zonder hun onderneming, ben je niets. Ik ben nog maar toe aan mijn tweede hostingonderneming: Vimexx. Ik was tevreden van One.com, mijn vorige hostingpartner.  Bij One kon ik in één klik WordPress installeren om onmiddellijk te bouwen aan een website. In het begin werkte ik met hun kant-en-klare-webbuilders. Maar hoe gaat het in het leven?

Partners groeien uit elkaar. Ik had ondertussen meerdere websites, waardoor One nogal duur werd. One is gemakkelijk voor beginners. Bij Vimexx  is de start van je website ingewikkelder, het duurt iets langer voor je online bent en content kan beginnen creëren voor een fantastische blog (tip: begin met een posivitieve mindset dat jouw blog echt heel goed zal zijn, dat zorgt voor motivatie om te blijven bloggen). Maar Vimexx is goedkoper, zeker als je meerdere websites bezit. Beiden hebben een goede support, maar bij One is het wel in het Engels na bepaalde uren of in het weekend.

Alles hangt dus af van het niveau dat je bezit om een website te maken. Let ook goed op of er een goede helpdesk is en/of die Nederlands praat. Dat kan belangrijk zijn en is gemakkelijker bij problemen, alhoewel ik bij One.com ook geholpen ben in het weekend via de Engelstalige helpdesk. Dat lukte uiteindelijk ook. Wellicht zijn er mensen met andere ervaringen met andere hostingpartners, maar ik kan hier enkel maar praten over de partners die ik zelf gehad heb.  Maar als je nog nooit een website gebouwd hebt, aarzel niet om aan dat avontuur te beginnen. Overal kan je support krijgen, vind je tutorials of video’s met uitleg hoe je iets moet doen. En ja, je zal wel eens vallen, maar dan kan je altijd terug opstaan. Als een 50-jarige vastbenoemde ex-ambtenaar dit kan, dan kan jij dit zeker!

3. Installeer WordPress

WordPress is het beste systeem om te bloggen, gunstig voor je SEO-ranking want Google is dol op WordPress. Bij de meeste hostingpartners kan je  in één klik WordPress installeren. Zoek een thema in WordPress dat je bevalt of koop er eentje, voeg de nodige plugins toe, bekijk je lay-out, voeg contactgegevens toe, klik op ‘nieuw bericht’ en je kan beginnen schrijven.

Als je niet weet welk WordPressthema, dan raad ik je het betalende WordPressthema van Thrivethemes aan. 

Zie je het niet zitten om met WordPress aan de slag te gaan? Via WP Handleiding vind je allerlei nederlandstalige uitleg en kan je Nederlandse een goedkope handleiding voor WordPress downloaden.

Ook WP Beginner (Engelstalig) is bij mij een grote hulp geweest via het Youtube-kanaal van WP Beginner of de antwoorden op vragen op de website van WP Beginner. Of je zoekt verder op internet of You tube. Overal vind je informatie over WordPress en hoe ermee te werken.

Zie je het niet zitten om zelf een website te bouwen?

Je kan via Fiverr of 99designs  een website laten bouwen. Dit zijn internationale websites waar je allerlei freelancers tegen een redelijke prijs kan inhuren om websites te bouwen of logo’s te ontwerpen. Bij Fiverr vind je zelfs mensen die content voor jou kunnen uploaden. Of je kijkt op Freelancer naar een freelancer in eigen land. Dit is een manier om toch een website te bezitten zonder dat je er veel tijd moet aan besteden. 

4. Maak een logo

Als je een logo wilt, dan kan je er zelf eentje maken via CanvaCanva is een fantastische tool waar je zelf met templates illlustraties, logo’s, flyers of posters kan maken. Je vindt er ook auteursvrije foto’s. Het beste is dat je een gratis account kan maken. Wil je meer kunnen doen, dan zal je wel een abonnement moeten kopen, maar dat is zeer betaalbaar.

Je kan ook nog terecht op andere websites die automatisch voor jou een logo ontwerpen, zoals Onlinelogomaken en zo zijn er nog een paar. Sommige van dergelijke websites vragen wel je gegevens of om je te registreren. Bij Canva heb je alle vrijheid om zelf iets te maken, maar dat kost wel meer tijd.

Of je kan een beroep doen op meer professionele designers. Bij Fiverr vind je redelijk goedkoop mensen uit heel de wereld die een logo kunnen maken (de cartoon op mijn website is door iemand van Fiverr gemaakt). Je moet bij Fiverr wel zelf een designer kiezen en instructies geven wat je wilt. Maar als je geen inspiratie hebt hoe je logo eruit moet zien, kan je ook kiezen voor 99designs.com. Dit is duurder, maar daar kan je een wedstrijd voor een nieuw logo lanceren. Verschillende designers dienen dan ontwerpen in, waarbij je het meest geschikte kan kiezen. Je kan zelfs een poll organiseren voor je vrienden, familie of collega’s. Zo heb ik een poll gehouden voor mijn nieuwe boekcover in enkele facebookgroepen. 99designs is echt een aanrader als je zelf geen inspiratie hebt en je kan ook interesse wekken bij je doelgroep of publiek.

 

5. Download mooie, auteursrechtvrije foto’s om je blog te verfraaien

Een blog is mooier met foto’s. Want het oog wilt ook wat. Ik gebruik vooral Unsplash. Alle foto’s daarop zijn vrij van auteursrechten. Je hoeft zelfs de naam van de maker niet te vermelden, maar ik doe het altijd. Bij Unsplash hoef je je gewoon geen zorgen te maken. En het zijn mooie foto’s. Je kan er meer over lezen in mijn magische toolbox in de lijst van websites met (gratis) auteursvrije foto’s en afbeeldingen.

 

6. Installeer een WordPressplugin die helpt je SEO te verbeteren

SEO voor ‘Search Engine Optimization’ betekent in het  Nederlands ‘zoekmachine optimalisatie’. SEO zijn tips en manieren die je kan toepassen om hoger te staan in Google. Zelf gebruik ik Yoast SEO. Je hebt een gratis versie en een pro-versie met meer opties.

Onderaan elke pagina en blogbericht verschijnt er een vak van Yoast SEO waarin je dingen kan verbeteren voor de zoekmachines, zoals de meta-description. Ook in de kolom aan de zijkant doet Yoast suggesties en toont hoe het staat met de leesbaarheid van je blogbericht.

Het is gemakkelijk, zelfs een technische leek als ikzelf kon ermee overweg. Op de website van Yoast SEO staan er ook allerlei filmpjes met uitleg hoe alles werk (Engelstalig). Er bestaan ook nog andere plugins, lees hiervoor de blogpost moet ik een WordPress Sitemap Plugin gebruiken?

 

7. Vergeet de cookies en de privacywetgeving niet (GDPR)

Nog twee belangrijke zaken die eerder rompslomp lijken, maar toch zeer belangrijk zijn om in orde te zijn met de privacywetgeving: je hebt nood aan een cookiebanner en je moet uitleggen hoe de privacy om je website geregeld is.

Ik gebruik voor de cookies Cookiebot, dat is gratis en zeer gemakkelijk in te stellen. Zij hebben ook een eigen plugin die je kan downloaden.

Wat de privacywetgeving betreft heb ik een eigen landingspagina met alle regels gemaakt.  Meer uitleg over de privacyverklaring vind je op deze website. Via veiliginternetten.nl/privacyverklaring kan je gratis met een automatische generator je eigen privacyverklaring laten opstellen om in orde te zijn.

 

8. Optie: Maak een aanmeldformulier voor een nieuwsbrief

Ik heb dit vermeld onder optie. Want het hangt ervan af wat je wilt met je blog. Als je er echt professioneel of commercieel mee aan de slag wilt gaan of een groot publiek wilt bereiken, is een nieuwsbrief een must.

Je kan werken met een gewone link op je website, een invulformulier of een pop-up. Zelf gebruik ik het Nederlandse Autorespond. Je moet wel iets betalen, maar als het om professionele redenen is, zou ik niet aarzelen. Zij beschikken over een Nederlandstalige helpdesk en tutorialvideo’s. Je kan bij hen ook een shop, landingpagina’s, geautomatiseerde mails en klantenlisting vinden. En belangrijk: Autorespond heeft de mogelijkheid om zelf aan affiliatemarketing te doen.

Het meest bekende en gratis programma is Mailchimp. Dit is Amerikaans. Zelf heb ik er weinig ervaring mee. Bezoekers die op je website komen, komen op een landingspagina terecht waar ze zich kunnen inschrijven voor nieuwsbrieven die jij via Mailchimp samenstelt.

Er bestaan nog providers voor je nieuwsbrief, zoals bijvoorbeeld Sendinblue. Sendinblue is goedkoper als je veel mensen wilt bereiken met je nieuwsbrief. Zij maken zelf de vergelijking tussen hun diensten en deze van Mailchimp. Onder de 2.000 contacten zijn beide vrij, maar zodra je meer contacten hebt om te bereiken, is Sendinblue goedkoper dan Mailchimp. Ik heb de laatste tijd echter berichten gelezen dat hun werking toch niet zo gemakkelijk is.

Zelf gebruik ik naast Autorespond ook GetresponseGetresponse is niet duur, één van de goedkoopste autoresponders voor een starter. Ik vind Getresponse zeer gebruiksvriendelijk en gemakkelijk. Dus als je overweegt om te beginnen met nieuwsbrieven, overweeg zeker ook Getresponse.

Na het versturen van een nieuwsbrief, heb je altijd meer bezoekers op je blog of website, dus zeker doen, tenzij je gewoon persoonlijk wilt bloggen en het gewoon een hobby is.

Ik weet dat jij het kan, op één dag een website bouwen. Als ik het kan, jij zeker ook. Gewoon doen.


Andere blogartikelen over starten met bloggen:

Hoe kan ik voor mijn niche een goede blognaam vinden? Ondertussen weet je wellicht wel dat je best op zoek gaat naar

IK WIL MEER LEZEN

Waar vind je gratis foto's voor je blog?Je weet dat je om een aantrekkelijke website te hebben je foto's nodig hebt. Mensen

IK WIL MEER LEZEN

Een blog maken in één dagOnmogelijk denk je? Dit is enkel voor de durvers, maar niet onmogelijk.  Het is wel mogelijk, want

IK WIL MEER LEZEN

Waarom zou je beginnen bloggen in 2022?Starten met bloggen gaat niet gewoon over het beginnen met het schrijven van blogs. Beginnen met

IK WIL MEER LEZEN
Over de auteur Blogschrijver

Vicky is SEO copywriter (www.blogschrijver.be) en CEO van het agentschap CreativeUniverse (www.creativeuniverse.be).

Ga naar Blogschrijver of CreativeUniverse om te bezoeken.

>