Hoe kan Answer the public helpen om inspiratie te vinden voor je website?

Iedereen zou graag in de geest van iemand anders willen kijken.

Wat als ik je vertel dat je dit kan doen met websitebezoekers?

Ja, je leest het goed: je kan de gedachten van websitebezoekers lezen. Weten naar wat ze op zoek zijn. 

Hoe? 

Er bestaat hiervoor een gemakkelijke website: AnswerThePublic.


Wat is AnswerThePublic?

AnswerThePublic  is een online  tool die helpt met het in kaart brengen van relevante zoektermen en het genereren van ideeën voor content op jouw website. AnswerThePublic combineert de inzichten van de zoekopdrachten in Google en Bing en visualiseert ze in een afbeelding. Hierbij worden er categoriën gemaakt zodat het eindresultaat een overzichtelijke afbeelding is waarbij je kan zien wat mensen intikken in de zoekbalk van een zoekmachine. Op deze manier kan je de SEO of zoekmachine optimalisatie van jouw blog of website verbeteren.

Een gedachtenlezer dus.

Waarom zou ik AnswerThePublic gebruiken?

Er bestaan een aantal redenen waarom je AnswerThePublic zeker moet gebruiken:

  • Om je publiek te leren kennen.
  • Om zoekwoorden te vinden, naast het gebruik van andere tools.
  • Om inzichten te verwerven zodat je website beter vindbaar is.
  • Om inspiratie te krijgen voor een blog of blogberichten.
  • Om je blogberichten of website te optimaliseren door te kijken naar long-tail zoektermen. Long-tail zoektermen zijn zoektermen met een laag zoekvolume die kans maken om te scoren.

Hoe gebruik ik  AnswerThePublic?

Op de website van AnswerThePublic vind je een filmpje met alle uitleg hoe je de website gebruikt. Je kan dit gratis doen (beperkt tot twee opzoekingen per dag), er is ook een pro-versie vanaf 79 dollar per maand als je meer wilt. Samengevat let je er eerst op dat de taal in het Nederlands staat. Je typt het zoekwoord in de zoekbalk. Drukt op de knop 'Get questions' en je krijgt een afbeelding met allerlei mogelijke vragen waarop gezocht wordt en die verband houden met jouw zoekterm. 

Hieronder het filmpje van AnswerThePublic:

De website is vooral voor de Engelstalige markt ontwikkeld, waardoor in het Nederlands de mogelijkheden nog niet zo uitgebreid zijn. Je vindt op de website ook allerlei tutorials en uitleg hoe je het beste werkt met AnswerThePublic. En dat is ook het nadeel van AnswerThePublic, waarover je verder meer leest. Tja, ik moet de spanning toch een beetje in zo'n saai blogartikel houden en als schrijver weet ik dat je het spannend moet houden voor je lezer zodat die blijft lezen. Dus nog eventjes geduld voor de ontknoping.

Wat is het voordeel van het gebruik van AnswerThePublic (review)?

Je ziet wat mensen intypen als ze op zoek zijn naar iets. Je kan het resultaat van AnswerThePublic gebruiken om inspiratie op te doen om een blog of website te starten. Of om blogberichten te maken en je copywriting te verbeteren. Of om oude blogartikels te verbeteren als je ze wilt updaten.  Of als je ideeën zoekt voor je nieuwsbrief of website. Daarvoor kan je altijd een beroep doen op AnswerThePublic.

Als je deze website goed gebruikt, bestaat de kans dat je hoger komt in de ranglijst van Google

AnswerThePublic is de tool als je inspiratieloos bent. Maar er zijn dus ook nadelen. Ja, nu komt de clou van het verhaal.

Wat zijn de nadelen van AnswerThePublic (review)?

Niets bestaat op deze wereld dat geen nadeel heeft. Zo ook met AnswerThePublic. Ik bespreek hier enkel de gratis versie, omdat dit de versie is die de meeste mensen zullen gebruiken. Heel eerlijk, daarmee heb je genoeg.

Maar je zit ondertussen wellicht op hete kolen: wat zijn nu die nadelen?

  • Je krijgt in de gratis versie geen inzicht in de populariteit van zoekwoorden, wat niet zo handig is voor je copywriting. Je krijgt wel info over het aantal zoekopdrachten en de concurrentie per zoekwoord.
  • Ook de suggesties die je krijgt bieden geen duidelijkheid over de populariteit, maar je kan de suggesties wel gebruiken om inspiratie op te doen voor je content op je website.
  • De prestaties in het Nederlands zijn matig. Zelfs al heb je Nederlands geselecteerd, dan krijg je toch nog Engelse of Duitse woorden te zien. In het Nederlands is het aantal suggesties minimaal.  Bij de suggesties toont AnswerThePublic vooral long-tail zoekwoorden (wat long-tail zoekwoorden zijn, lees je in dit artikel) die antwoorden op de vragen: hoe, wat en waarom. Natuurlijk halen zij hun data uit Google.

Als je via AnswerThePublic inspiratie wilt vinden, zoek je bij voorkeur niet enkel in het Nederlands, maar ook in het Engels. Als je dan wat je vindt vertaald (je kan hiervoor Deepl gebruiken, de beste vertaaltool), eens in Google intikt of via KWFinder controleert, dan heb je wellicht een onderwerp gevonden waarover nog niet zoveel geschreven is en waarvoor je kans maakt om te scoren in Google. Wie meer wil weten over tools om gemakkelijk zoekwoorden te vinden die goed scoren in Google, die werpt best eens een blik op  het blogartikel hoe maak ik een lijst met zoekwoorden zodat ik de gedachten van mijn klanten kan lezen? 

Wil je echt meer inzichten en opties over wat websitebezoekers denken en wil je er voor betalen? Dan raad ik Semrush aan, je kan deze tool gratis proberen voor 7 dagen (119 dollar per maand) of je neemt de betalende versie van KWFinder (29,90 euro per maand). Die zijn beter dan AnswerThePublic om de gedachten te lezen van websitebezoekers. Maar als je het eens gratis wilt proberen, dan is AnswerThepublic een mooie glazen bol, zeker als je in het Engels zoekt om inspiratie op te doen. 

Andere blogartikelen over SEO:Foto Firmbee.com via Unsplash

Read More


Hoe maak je een gebruiksvriendelijke sitemap voor je blog? Als je wilt groeien en meer bezoekers wilt aantrekken, is het ook belangrijk

Read More


Hoe kan Answer the public helpen om inspiratie te vinden voor je website?Iedereen zou graag in de geest van iemand anders willen

Read More


Welke websites kunnen inspiratie geven voor je blog?Er zijn verschillende websites en blogs waar je veel inspiratie kan vinden.1.Ted talksIk heb al

Read More


Waar haal je de inspiratie voor je blog?Inspiratie, een merkwaardig iets. Soms moet je echt zoeken om te weten waarover je kunt

Read More
Over de auteur Blogschrijver

Vicky is SEO copywriter (www.blogschrijver.be) en CEO van het agentschap CreativeUniverse (www.creativeuniverse.be).

Ga naar Blogschrijver of CreativeUniverse om te bezoeken.

>